Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başbakan Erdoğan'ın 'Kişilik Haklarına Hakaret Edildiği' İddiasıyla Açtığı Bir Davada Mahkumiyet Kararı Verdi. Ancak, Mahkemenin Erdoğan'a Bir de Uyarısı Vardı.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı bir davada yerel mahkemenin verdiği kararı oy çokluğuyla onadı. Başbakan Erdoğan'ın avukatı
Fatih Şahin, İleri Yayıncılık adına Fehmi Özgür Erdem'in kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.
Manevi tazminat istemli davada mahkeme, Erdem'in tazminat ödemeye mahkum edilmesine karar verdi. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, oy çokluğuyla kararı onadı.
-ELEŞTİREN SİYASETÇİ ELEŞTİRİLİR-
Karara muhalif kalan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Üyesi Mehmet Uyumaz, siyasilere 'eleştiriye' katlanmaları gerektiği mesajı verdi. Uyumaz, karşı oy yazısında şu görüşleri dile getirdi:
"Yerel mahkeme davaya kısmen karar vermiştir. Davacı, siyasi bir kişi ve Başbakandır. Siyasi kişilerin kendilerinin de çok ağır eleştirilerde bulundukları kamuoyunca bilinmektedir. O nedenle, özellikle siyasi kişilerin de, kendilerine yapılan eleştirilerin ağırlığından şikayetçi olmamaları gerekir."
-'SİYASİLER, KENDİLERİNİ KAMUOYUNUN KONTROLÜNE BIRAKMALI'-
Siyasetçilerin tüm söz ve davranışlarıyla kendilerini kamuoyunun kontrolüne bırakması gerektiğinin altını çizen Uyumaz şunları belirtti:
"Siyasetçiler tüm söz ve davranışlarıyla kendilerini, kamuoyunun kontrolüne bırakmış kişilerdir. Şikayetçi için yapılan eleştirinin sınırı, özel bir kişiye kıyasla çok farklı olacaktır. Şikayetçi de bunu bilmek durumundadır. Davacı, yıllarca politik yaşamda yer almış ve Başbakan olmuş siyasi bir kişidir. Bu nedenle davacıya yönelik eleştirinin sert ve ağır olması da kaçınılmazdır. Mutluluk duydukları alkışlar kadar, ağır eleştirilere katlanmak durumundadırlar. Hukuk, özellikle siyasi kişiler için, eleştiri dokunulmazlığı gibi bir durumun yaratılmasına izin vermemelidir. Açıklanan nedenlerle; davacının davasının tümden red